Ψυχοθεραπεία
Η ψυχοθεραπεία είναι ένας όρος που αναφέρεται σε μια μορφή θεραπείας και αφορά τη συνάντηση δύο ή και περισσότερων προσώπων – ενός ψυχολόγου και ενός παιδιού, εφήβου ή οικογένειας – σε ένα οργανωμένο πλαίσιο. Ο ψυχολόγος στηρίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες θεωρίες της ανθρώπινης προσωπικότητας και συμπεριφοράς και χρησιμοποιεί επιστημονικές μεθόδους και τεχνικές χρησιμοποιώντας τον λόγο. Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να προσφέρει ανακούφιση στον ανθρώπινο πόνο, να βοηθήσει στην αναζήτηση απαντήσεων και λύσεων στα αδιέξοδα της ζωής και να υποστηρίξει συναισθηματικά στη διαχείριση των κρίσεων.
Ψυχοθεραπεία παιδιών
Η ψυχοθεραπεία παιδιών διαφοροποιείται από των ενηλίκων καθώς τα παιδιά λόγω του αναπτυξιακού τους σταδίου εμπλέκονται λιγότερο στη διαδικασία παραγωγής λόγου. Κύρια εργαλεία στην ψυχοθεραπεία παιδιών είναι το παιχνίδι, τα παραμύθια και η αφήγηση ιστοριών, η φαντασία και η ζωγραφική που αποτελούν μέσα έκφρασης, ανάπτυξης και πειραματισμού για αυτές τις ηλικίες.
Ψυχοθεραπεία εφήβων
Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία με τους εφήβους αντλεί στοιχεία τόσο από την ψυχοθεραπεία παιδιών όσο και από τη ψυχοθεραπεία ενηλίκων. Το αναπτυξιακό επίπεδο επιτρέπει την χρήση και παραγωγή λόγου προσαρμοσμένη πάντα στις ατομικές δεξιότητες και τις ανάγκες του εφήβου.
Στόχοι ψυχοθεραπείας παιδιών και εφήβων
Η ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων βοηθά στην αναγνώριση, έκφραση και σταδιακά διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων και συμπεριφορών. Ταυτόχρονα μέσα από τις συνεδρίες ενδυναμώνεται η αυτογνωσία των παιδιών, η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση τους., βελτιώνονται οι οικογενειακές και διαπροσωπικές τους σχέσεις και αναπτύσσεται η κοινωνικότητα τους με στόχο να είναι αυτόνομα, λειτουργικά και ικανά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που συναντούν καθημερινά.
Συμβουλευτική γονέων
Η συμβουλευτική γονέων είναι η συνεργασία του παιδοψυχολόγου – ψυχοθεραπευτή με τους γονείς κατά την οποία πραγματοποιείται η αναγνώριση, αποδοχή και αντιμετώπιση των δυσκολιών του παιδιού σε διάφορους τομείς. Οι γονείς μέσα από αυτή τη διαδικασία υποστηρίζονται στον ρόλο τους και εκπαιδεύονται σε δεξιότητες με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ψυχική ανθεκτικότητα τόσο των ίδιων όσο και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.
Σε ποιες περιπτώσεις βοηθά η ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων και η συμβουλευτική γονέων
- Αγχώδεις διαταραχές, φοβίες, πανικός
- Σωματικές διαταραχές
- Δυσκολίες συμπεριφοράς και κοινωνικής αλληλεπίδρασης
- Βία και επιθετικότητα
- Μειωμένη αυτοπεποίθηση
- Μαθησιακές δυσκολίες
- Απώλεια, πένθος, διαζύγιο
- Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή
- Νοητική Υστέρηση
- Διάφορα σύνδρομα
Στο κέντρο μας χορηγείται το τεστ νοημοσύνης WISC-V GR που αφορά παιδιά και εφήβους ηλικίας 6 με 16 ετών και χρησιμοποιείται για
– Διάγνωση Επιπέδου Νοητικής Λειτουργικότητας
– Διάγνωση Ειδικών Δυσκολιών
– Αξιολόγηση Νοητικής Χαρισματικότητας
– Σχεδιασμό Αντιμετώπισης Μαθησιακών Δυσκολιών
– Θεραπευτικό Σχεδιασμό
– Γενικότερη Νευροψυχολογική Εκτίμηση
Η κλίμακα WISC-V (Wechsler Intelligence Scale for Children -Fifth Edition) είναι η πλέον συχνά χρησιµοποιούµενη, σε παγκόσµιο επίπεδο, κλίµακα νοητικής αξιολόγησης για παιδιά.
Νταρή Αικατερίνη,
Ψυχολόγος Α.Π.Θ. – Ψυχοθεραπεύτρια