Μάθηση όλο γλύκα!!
Κορμός μωσαϊκό
Βασισμένο σε συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Η εκτέλεση μιας συνταγής, ιδιαίτερα μιας γλυκιάς συνταγής, προσφέρει στο παιδί μας στιγμές απόλαυσης και δημιουργικότητας, ενισχύει το δεσμό και να δημιουργεί ευχάριστες αναμνήσεις. Συμβάλλει όμως σημαντικά στις γνωστικές του λειτουργίες. Ενισχύει την ανάγνωση κειμένου και την κατανόηση του, τις μαθηματικές και τις χωρικές έννοιες, την εργαζόμενη μνήμη. Η συγκεκριμένη συνταγή ενδυναμώνει και την λεπτή κινητικότητα των χεριών καθώς περιλαμβάνει σπάσιμο και ανακάτεμα διαφορετικών υφών. Σημαντικό είναι, ολοκληρώνοντας, το παιδί να συμμετέχει και στο καθάρισμα με πανί και νερό ή ακόμη και με την σκούπα.
Υλικά
- 450 γραμμάρια τύπου πτι μπερ, δηλαδή 2 συσκευασίες
- 100 γραμμάρια καρυδόψιχα
- 250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 60 γραμμάρια κακάο
- 400 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα
- 2 γραμμάρια κονιάκ
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε μία μεμβράνη σε μία φόρμα διαστάσεων 23 x 10 εκατοστά, καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα της. Φροντίζουμε να περισσεύει μεμβράνη έξω από την φόρμα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα μπισκότα, τα καρύδια, τα σπάμε όλα μαζί με τα χέρια μας και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε το βούτυρο (είναι πολύ σημαντικό το βούτυρο να είναι πολύ μαλακό) και το κακάο και ανακατεύουμε ελαφρά με μία ξύλινη κουτάλα.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια.
- Προσθέτουμε το κονιάκ και στο τέλος τα μπισκότα.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί όλο το μείγμα μας.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα.
- Πιέζουμε καλά το μείγμα να πάει παντού και σκεπάζουμε την πάνω μεριά με τη μεμβράνη που έχει περισσέψει.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Ας σηκώσουμε τα μανίκια,
Καλή επιτυχία!!
Καλαϊτζή Μαρία, Λογοθεραπεύτρια ΜSc