ΣΧΕΣΗ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ
Ζευγάρι…… πότε μπορούμε να μιλάμε για καλή επικοινωνία;
Στο πλαίσιο της οικογένειας διαμορφώνονται διάφορες σχέσεις, καθεμιά από τις οποίες επηρεάζει με τον δικό της τρόπο την λειτουργία της. Υπάρχει καταρχήν, η σχέση του ζευγαριού, που θεωρείται και η πιο σημαντική για το όλο κλίμα των ενδο – οικογενειακών σχέσεων και πάνω στην οποία στηρίζεται η επιβίωση της σύγχρονης οικογένειας.
Οι σύντροφοι ζουν μαζί, μοιράζονται τους ίδιους χώρους και όσο είναι μαζί επικοινωνούν είτε λεκτικά είτε μη – λεκτικά. Η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που συνδέονται με την καλή σχέση των συντρόφων και την διατήρηση του γάμου και της οικογένειας. Για να υπάρχει καλή επικοινωνία στο ζευγάρι, η σχέση τους θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό.
Όταν τα κύρια συναισθήματα σε ένα ζευγάρι είναι ο θυμός, η πίκρα, η ζήλια, τότε η σχέση μπορεί να χαρακτηριστεί ως δυσλειτουργική. Πολλές δυσκολίες της οικογένειας έχουν σχέση με την «επικοινωνία» του ζευγαριού. Ορισμένες μορφές συζυγικών διαφωνιών ασκούν βαθύτατη επίδραση στη σωματική και συναισθηματική υγεία των παιδιών τους και την ικανότητα τους να συναναστρέφονται τους συνομηλίκους τους.
Μερικές παράμετροι που θεωρούνται σημαντικές για την σχέση του ζευγαριού είναι το σύστημα των αξιών τους, η συναισθηματική εγγύτητα, η σεξουαλική ικανοποίηση, η ταύτιση στους τρόπους διασκέδασης, το μοίρασμα των οικογενειακών ευθυνών και η αποτελεσματική επίλυση οικογενειακών προβλημάτων.
Πότε μπορούμε όμως να μιλάμε για καλή επικοινωνία στο ζευγάρι;
Όταν το ζευγάρι ξέρει να συζητάει και να ακούει με τρόπο που να προωθεί την αμοιβαία κατανόηση.
Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
Μέσα από κάποιους κανόνες καλής επικοινωνίας, όπως τους παρακάτω:
- Υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε αυτό που λέμε και σε αυτό που κάνουμε.
- Υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στη στάση μας, τις εκφράσεις μας και σε αυτά που λέμε.
- Δεν γινόμαστε υποχωρητικοί από φόβο μην πληγώσουμε.
- Είμαστε σαφείς και συγκεκριμένοι και όχι γενικοί και αφηρημένοι στα λεγόμενα μας.
- Διασαφηνίζουμε τα προβλήματα όταν και όπου προκύπτουν.
- Ολοκληρώνουμε αυτό που έχουμε να πούμε.
- Ακούμε το μήνυμα όπως μας δόθηκε χωρίς να το παραποιούμε.
- Δείχνουμε ότι ακούσαμε το μήνυμα που μας στάλθηκε νεύοντας με το κεφάλι ή με κάποια άλλη αντίδραση.
- Τσεκάρουμε με τον σύντροφό μας αν ακούσαμε σωστά το μήνυμα του, επαναλαμβάνοντας αυτό που ακούσαμε.
Τελειώνοντας, να αναφερθεί ότι το ζευγάρι είναι απαραίτητο να δει την επικοινωνία σαν μια διαδικασία στην οποία θα υπάρχει αμοιβαίο όφελος, αναγνώριση και αποδοχή πρώτα του εαυτού και έπειτα του άλλου, προσπάθεια κατανόησης, πραγματικό νοιάξιμο και αναγνώριση των προτερημάτων και των προσόντων του άλλου έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία και μοίρασμα των ευθυνών.
Νταρή Αικατερίνη, Ψυχολόγος Α.Π.Θ.